Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Η Αντί – Αυτοάνοση Δίαιτα

Αυτό που το κάνει σταδιακά ευκολότερο είναι, όταν και αν το σώμα σου σου δίνει θετική ανατροφοδότηση..











Εξαλείφοντας σχεδόν οτιδήποτε από το διαιτολόγιό σου, ακόμη και για ένα μήνα, μπορεί να είναι πρόκληση. Αυτό που το κάνει σταδιακά ευκολότερο είναι, όταν και αν το σώμα σου σου δίνει θετική ανατροφοδότηση – στη μορφή του να νιώθεις καλά – πράγμα που αντισταθμίζει την ενόχληση.
Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του αυτοάνοσου πρωτοκόλλου της Dr. Amy Myers’s.: Αρχίζει σαν μία τριάντα ημερών τακτοποίηση για να αποβληθεί κάθε τροφή που πιθανόν να προκαλεί τα αυτοάνοσα συμπτώματά σου και σε βοηθά να καταλάβεις ποιες τροφές αξίζει τη φασαρία να τις αποφύγεις μια και καλή, ή τον περισσότερο καιρό. Και μερικές φορές υπάρχουν ακόμα καλύτερα νέα: Ένας τύπος που έχει κάνει το πρωτόκολλο της Myers δυό φορές βρήκε ότι μερικές τροφές που δεν κάθονται πάντα καλά στους άλλους – αυγά, γαλακτοκομικά – είναι απλά μια χαρά γι’ αυτόν. 
Από την Amy Myers, M.D.
Στο δεύτερο έτος της ιατρκής διαγνώστηκα με μία κατάσταση αυτοάνοσου θυρεοειδούς. Είχα κρίσεις πανικού, αυπνία, τρόμο, και έχανα πολύ βάρος. Εκείνο τον καιρό ήμουν χορτοφάγος κι έτσι έτρωγα πολύ από εκείνες τις τροφές που νόμιζα ότι ήταν πολύ υγειινές: ψωμί ολικής, μαύρα φασόλια, μπρόκολ, καστανό ρύζι. Αλλά δεν έπαιρνα τα αναγκαία αμινοξέα που χρειαζόμουν για να δώσω καύσιμο στο ανοσοποιητικό μου, και παρομοίως δεν έπαιρνα πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι για να παράγεις την ορμόνη του θυρεοειδούς. Έτρωγα πολύ σόγια και έτρεφα πολλά μη φιλικά μικρόβια στο έντερό μου τρώγοντας όλους αυτούς τους φαινομενικά υγιείς υδατάνθρακες.
Τώρα ακολουθώ μία ριζικά διαφορετική διατροφή, και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιστροφή της αυτοάνοσης κατάστασής μου. Τρώω άπαχη, από χορτάρι ταισμένη άπαχη πρωτείνη, σε συνδυασμό με άφθονα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φρούτα, και υγιή λιπαρά. Έχω αφαιρέσει τη γλουτένη, δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, σόγια, και άλλες φλεγμονώδεις τροφές που συνέβαλαν στα συμπτώματά μου. Έχω βρεί τόσο προσωπικά όσο και δουλεύοντας με πάνω από 1000 αυτοάνοσους ασθενείς, ότι αυτή η δίαιτα είναι η πιο αποτελεσματική στην πρόληψη και αντιστροφή των αυτοάνοσων.
Καθένας που έχει διαγνωστεί με αυτοάνοσο θα πρέπει να σκεφτεί μία αντι – αυτοάνοση δίαιτα, ή ο καθένας που ενδιαφέρεται για τα αυτοάνοσα – ή αν απλώς ενδιαφέρεσαι να διατηρήσεις μία βέλτιστη υγεία και ευεξία. Είναι σημαντικό να σημειώσω ότι αλλάζεις τη δίαιτά σου χωρίς να αφήνεις απ’ έξω κανένα θρεπτικό στοιχείο. Θα λαμβάνεις αφθονία αμινοξέων και πρωτεινών, πολλά καλά λιπαρά, αφθονία μικρο- και μακρο- θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσα απ’ όλα τα λαχανικά και φρούτα.
Προτείνω να εξαλείψουμε τοξικές και φλεγμονώδεις τροφές. Τοξικές είναι τροφές όπως ζάχαρη, αλκοόλ, τρανς λιπαρά, πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά. Φλεγμονώδεις τροφές είναι η γλουτένη, σόγια, γαλακτοκομικά, καλαμπόκι, αυγά, σιτηρά. 
Για μερικές από τις τροφές όπως καφές και αλκοόλ τις κόβουμε για μια περίοδο 30 ημερών για να βοηθήσουμε να θεραπεύσουμε το έντερό μας – ή περισσότερο ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να ξανάχεις ζάχαρη, καφέ ή αλκοόλ. Απλώς θες να βγάλεις αυτές τις τροφές από το διαιτολόγιό σου και μετά να τις ξαναεισάγεις με φειδώ, αφού έχεις γίνει καλά. Το ίδιο με τα σιτηρά, σπόρους και όσπρια. Όντως νομίζω ότι οι άνθρωποι να τα αντέξουν περιστασιακά, κι έτσι έχει να κάνει με το να αντιστρέψεις τα συμπτώματα και μετά να τα ξαναεισάγεις συνειδητά. 
Υπάρχουν πέντε παράγοντες οι οποίοι πιστεύω ότι βρίσκονται στις ρίζες των αυτοάνοσων: δίαιτα, ευερέθιστο έντερο, στρες, λοιμώξεις και τοξίνες. 
Η δίαιτα είναι αυτό που βάζω τους πελάτες μου να αρχίζουν, και αυτό σε μάκρος χρόνουν επιδιορθώνει και το έντερο. Οι λοιμώξεις είναι κάτι με το οποίο πρέπει να δουλέψεις με τον παθολόγο σου. Όταν φτάνουμε στις τοξίνες ένα από τα καλύτερα και πιο επιδραστικά μέρη για να αρχίσεις είναι να αλλάξεις τα τοξικά προιόντα περιποίησης και προσωπικής υγειινής. Το στρές είναι ένα από το πιο σύνθετα πράγματα που έχεις να αντιμετωπίσεις – μπορείς να δουλέψεις στο να το διαχειριστείς αλλά εσύ προφανώς δεν μπορε΄ςι να το αφαιρέσεις εντελώς. Εγώ προσωπικά προτιμώ το μασάζ, τις σάουνες, βελονισμό, βόλτα με το σκύλο, το να παίζω με τα παιδιά μου. Το κλειδί είναι να βρεις τί δουλεύει σε σένα.
Πηγή : Καρκανεβατος Ιακωβος
             Κλινικός Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου