Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Τα Θεοφάνεια στην παγωμένη Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Δειτε φωτογραφιες








Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην παγωμένη Καστοριά, με επίκεντρο του εορτασμού τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.
Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, των Εφημερίων του Ναού και των Διακόνων.
Ο Πρωτοσύγκελλος π. Αθανάσιος, κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου επί τη εορτή της Θείας Επιφανείας, ο οποίος αναλύει σύμφωνα με τους Πατέρες της Πίστεώς μας τον λόγο του Χριστού «Εγώ ειμί το φως του κόσμου».
Και καταλήγει ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως θα πρέπει να ομολογήσουμε όλοι μας ότι αιχμαλωτιστήκαμε από τα λαμπερά αλλά ψεύτικα φώτα που μας προσέφερε η δυτική ευδαιμονία. Δεχθήκαμε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από αυτόν με τον οποίο έζησαν οι Άγιοι και οι πρόγονοί μας, με αποτέλεσμα να μας αποκαλούν σήμερα φτωχούς και ανυπόληπτους. Γι’ αυτό και προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε και να αναζητήσουμε αυτό το Φως του Χριστού που θα μας βγάλει από το σκοτεινό αδιέξοδο.
Εκείνοι στους οποίους στηριχθήκαμε, μας ζητούν ανταλλάγματα και πολλά άλλα δυσβάστακτα και απειλητικά για την Πατρίδα και την ενότητά μας. Η σώζουσα χάρη όμως του Θεού, το αληθινό Φως, προσφέρεται δωρεάν και πλουσιοπάροχα. Με Αυτό θα πλεύσουμε στη θάλασσα της παρούσης ζωής για να φθάσουμε μία μέρα στον εύδιο λιμένα της Βασιλείας των Ουρανών.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, εν στη συνέχεια κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν εν πομπή στην περιοχή «Σταυρός», για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη της Καστοριάς.
Παρά το ψύχος, με το θερμόμετρο να πέφτει στους -5, υπήρξαν θαρραλέοι που βούτηξαν στα νερά της λίμνης για να πιάσουν το Σταυρό και να λάβουν τη χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.
Αμέσως μετά, όπως κάθε χρόνο, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ μετέβη στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριωτίσσης, όπου έγινε κι εκεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.




















imkastorias.gr















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου