Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ευτυχία...ενεργοποιήστε την μέσω των ενδορφινών!

Με ποιους τροπους να την ενεργοποιησετε











Οι ενδορφίνες αποτελούν το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης, μας ηρεμούν, μας προκαλούν  αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεσή μας,  εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης που προκαλεί το στρες και  ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Πρόκειται για  ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην συνέχεια στο αίμα.

Επίσης θεωρούνται ως ένα ισχυρό παυσίπονο αφού είναι κατά εκατό φορές  ισχυρότερες από την μορφίνη ενώ τα επίπεδά τους στον οργανισμό μας αυξάνονται όταν γυμναζόμαστε, γελάμε, κάνουμε σεξ ή καταναλώνουμε σοκολάτα.

Ειδικότερα η γυμναστική αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό και αποτελεσματική θεραπεία για την θλίψη, το άγχος και τη μελαγχολία. Η έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών την ώρα της άσκησης, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και βοηθούν το μυαλό να ξεχαστεί. 

Όσον αφορά στο γέλιο, τη στιγμή που γελάμε πραγματοποιείται ένας καταιγισμός βιοχημικών αλλαγών. Απελευθερώνονται πλήθος νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως οι ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, σεροτονίνη  που μας προκαλούν ευεξία. 

Το σεξ τώρα μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποίηση, ο οργανισμός εκκρίνει παράλληλα ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες της ευεξίας δηλαδή οι οποίες ελαττώνουν το στρες και ωφελούν τον τρόπο λειτουργίας του σώματος.

Και τέλος τρώγωντας  σοκολάτα διεγείρονται τα «σημεία ευχαρίστησης» του εγκεφάλου και έτσι μπορεί να απελευθερωθούν ενδορφίνες.


ygeiasthemata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου